Ülkenin ekonomik koşullarından dolayı son birkaç senedir “yurt dışında çalışmak istiyorum” diyenlerin sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Bu da elbette anlaşılabilir, kabul edilebilir bir yönelim. İnsanlar için temel ekonomik ihtiyaçlar, her şeyin önünde yer alıyor. Bu nedenle gerekirse ülkesini, sevdiklerini arkada bırakıp başka ülkelerde yeni bir serüvene dahil olabiliyor. Aslında yurt dışında işçi olarak çalışmanın kısa ve uzun vadede belli zorlukları bulunuyor. Özellikle dil ve kültür adaptasyon sorunu, bu anlamda ilk sırada sayılabilir. Buna rağmen ekonomik koşulların oldukça cazip olması, İŞKUR’a olan talepleri de aynı doğrultuda artırdı.
Ortadoğu Ülkeleri Ön Planda
Günümüzde en çok Türk işçisi alan ülkelerin başında Ortadoğu ülkeleri geliyor diyebiliriz. Bu biraz da söz konusu ülkelerde yer alan Türk firmalarıyla da alakalı. Türkiye’den en çok Irak’a işçi gittiği görülüyor. Irak’ı Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler takip ediyor. Daha sonra ise Azerbaycan, Katar ve Türkmenistan’ı sıralamak mümkün. İşçi olarak gidilen ülkeler arasında İsveç, Avusturya, Fransa gibi ülkelerin ise geride kaldığını İŞKUR’un rakamlarına bakarak söyleyebiliriz. Bu konuda daha kapsamlı istatistiklere İŞKUR’un kendi resmi sayfasından ulaşabilirsiniz. Yurt dışına gitmek isteyenlerin İŞKUR veri tabanına kayıtlı olması büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Yurt Dışına Gitme Şartları
İŞKUR üzerinden yurt dışına işçi olarak gitmek isteyenlerin en az 18 yaşında olmaları gerekiyor. Ayrıca TC vatandaşı olup okuma yazma bilmeleri de temel koşullar arasında yer alıyor. Diğer yandan elbette sicil anlamında bir probleme sahip olmaması, yurt dışına çıkmasına engel bir durumun oluşmaması adına önemsenen bir detay.