Avrupa’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı belli başlı ülkeler var. Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Belçika gibi ülkeleri sayarken Avusturya’yı es geçmek olmaz. Avusturya’nın pek çok şehrinde ciddi bir Türk nüfusundan söz edebiliriz. Üstelik bu göçler, henüz yeni gerçekleşmedi; Avusturya’ya çalışmak için giden birkaç kuşaktan söz edebiliriz.
Avusturya’da yaşayan Türkler hem adaptasyon açısından hem de kendi iş olanaklarını yaratma bakımından oldukça başarılıdır. Bugün bu modern Avrupa ülkesinde yaşamlarını idame ettiren vatandaşlarımızın refah seviyesinin üst düzey olduğunu görüyoruz. Bu yazımızda Avusturya iş imkanları nelerdir ve genel anlamda ekonomisi, sosyal yaşamı, kuralları ve kültürü ile Avusturya nasıl bir ülkedir, bu sorulara yanıtlar arayacağız.
Avusturya’yı Yakından Tanıyalım
Kişi başına düşen milli gelirin Avrupa’da en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Avusturya’ya kim yaşamak ve çalışmak istemez ki? Avusturya her anlamda vatandaşlarına önemli ayrıcalıklar ve yüksek yaşam standartları sunan bir Avrupa ülkesi. Türkler kadar diğer milletlerden gelen göçmenleri de bünyesinde barındıran Avusturya’da insan hakları ve kişisel özgürlükler her daim önemsenen konular arasında. 9 milyona yakın bir nüfusu bulunan ülkede resmi dil olarak Almanca konuşuluyor.
Zaten Almanya ile aralarında ciddi kültürel benzerlikler bulunuyor. Belli bir süre Almanya’da yaşayan Türkler, bir zaman sonra Avusturya’ya taşınabiliyor, bu durum tam tersi için de geçerli. Avusturya’nın Almanya dışında İsviçre, Macaristan, Slovakya, Çekya gibi komşuları bulunuyor.
Avusturya’nın başkenti olan Viyana, aynı zamanda ülkenin turistik açıdan da en cazip şehri durumunda. Genel anlamda yeşil alanlarıyla dikkat çeken ülke, para birimi olarak Euro’yu kullanıyor. Viyana haricinde ülkede Graz, Linz, Salzburg gibi şehirlerden söz etmek mümkün. Alplerin bir bölümünü de içine alan Avusturya’da önemli bir kış turizmi potansiyeli de bulunuyor. Boşnak, Sırp, Macar ve Almanların da yer aldığı Avusturya, Katolik mezhebine olan eğilim son derece yüksektir. Ülkede her 10 insandan 1 tanesi, kendisini bir dine mensup hissetmediğini ifade ediyor.
Avusturya inanç özgürlüğünün ya da ifade özgürlüğünün üst düzey olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Bir dönem sayıları ciddi bir düzeyde olan Yahudilerin bugün ülke içindeki varlıkları 7-8 bin kadardır. Alpleri görmek ve kayak keyfi yapmak isteyenler genelde ülkeye kış aylarında gelmeyi tercih ediyor. Ülkemizdeki bulunan üç büyük şehirden de buraya düzenli olarak uçak seferleri bulmanız mümkündür. Genelde Salzburg ve Graz şehirlerine doğrudan iniş yapan seferlerle karşılaşırsınız. 1 saat 55 dakika içinde İstanbul üzerinden bölgeye ulaşmak mümkündür.
Avusturya’da Yaşam Standartları
Avusturya, işçi haklarına genel anlamda çok önem veren, sosyal bir devlettir. Çalışma koşulları her daim belli bir standarda sahiptir. Bu da ülkede orta sınıfın güçlü olmasını ortaya çıkarmıştır. Yaşam standartları bakımından sadece Avrupa’nın değil, dünyanın en önde ülkelerinden biri olan Avusturya’da kişi başına ortalama yıllık gelir 40 bin Euro’ya yakındır. Ülkedeki asgari ücretler 1500 Euro seviyesinde. Tabi bu noktada şunu hemen vurgulamak gerekiyor ki Avusturya’da 12 yerine 14 maaş ödemesi yapılıyor.
Bu da ortalama aylık gelirlerin, en düşük haliyle 1750 Euro seviyesine yükselmesini sağlıyor. Bunun üstüne ikramiye, prim gibi ek kalemleri de eklediğimizde ciddi bir ekonomik skaladan söz edebiliriz. Tabi bu, ülkedeki en düşük maaş için geçerli olan bir durum. Ülkede gelir konusunda bir adaletsizliğin oluşmaması adına uğraşılır. Çocuklar için her daim devlet tarafından ek destekler sunulur.
Avusturya’da Türkler Hangi İşleri Yapıyor?
Avusturya’da resmi verilere göre şu anda 300 bin civarında Türk yaşıyor. Bu sayının daha da çoğalacağı aşikar. Türkler hemen hemen her sektörde kendine yer bulmuş durumda. Kamuda çalışan Türkler de var, özel sektörde personel olarak çalışan Türkler de var, ayrıca kendi işlerini kuran girişimci Türkler de… Avusturya genel anlamda bu olanaklar için vatandaşlarına uygun olanakları hazırlayan bir ülkedir. Türklerin önemli bir çoğunluğu işçi statüsünde yer alıyor. Vatandaşlarımızı genelde bir fabrika içinde emek verirken görme olasılığımız yüksek. Evlenmek koşuluyla buraya gelip yerleşmeniz mümkün; aksi takdirde 12 aylık izinler için firmaların resmi prosedürleri çözmesi gerekecektir.
Avusturya İş İmkanları Nelerdir?
Avusturya’da iş imkanları ülkede bulunan herkes için müthiş fırsatlar doğurmaktadır. En sıradan işlerde çalışan işçiler dahi ekonomik açıdan hiçbir sıkıntı yaşamadan hayatlarını sürdürürler. Elde edilen gelirler ülkemiz için oldukça yüksek düzeydedir. İş imkanları arasında sağlık sektörü öne çıkıyor. Ülkede sağlık sektörü son derece gelişmiş düzeydedir ve ciddi bir istihdam alanı oluşturmaktadır. Öte yandan giyim ve otomotiv alanlarında da ciddi bir döngü söz konusu.Ülkede çalışanların % 70’ten fazlası hizmet sektöründe, kalanı ise büyük ölçüde sanayi alanında çalışmaktadır.
Türkiye de yaşıyorum aşçılık sertifikam var aşçı yardımcısı olarak çalışmak istiyorum avusturya da
Sağlık bakanlığında elektrik-elektronik teknisyeni olarak çalışıyorum. 31 yaşındaydım 10 yıllık deneyimim var Yüksek gerilimde çalışma ehliyetim var EKAT enerji nakil hatları otomasyon ve ev elektriği konularında uzmanım..
Avusturya da iş arıyorum
C1 DE SINFI EHLYET SAHIBIYIM ,ILAC DEPOSUNDA 12 YIL YONETICILIK YAPTIM
INGILIZCE VE BULGARCA BILIYORUM EVLI 2 ÇOCUK SAHIBIYIM ESIM VE ÇOCUKLARIM AB VATANDASI