Halk arasında erkek çocuklar için “delikanlılık” diye bilinen ergenlik, yaşamın en zor ve karmaşık dönemlerinden biridir de denilebilir. Bu nedenle anne ve babalara bu durumlarda çok daha fazla yük binmekte ve çocuklarının bu dönemi rahat atlatabilmeleri için daha hassas olmaları gerekmektedir.
Ergenlik Dönemi Nedir?
Ergenlik, genellikle 13-14 yaşlarına gelen kız ve erkek çocukların, sosyal rollerine ulaşması, ailelerinden bağımsız düşünme, bir mesleğe yönelme ve cinsel dürtülerin gelişmeye başladığı dönemdir. Ergenlik dönemine giren çocuk hem kendisinin hem de ailesinin zor günler geçirmesine ve çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumda ebeveynler üzerine düşeni yapmalı ve kendilerinin yetersiz kaldığı durumlarda uzmanlardan yardım almalıdır. Ancak bu şeklide bu sancılı süreç en az hasarlı bir şeklide atlatılabilir.
Kızlarda Ergenlik Dönemi Belirtileri
Genç kızlar ergenlik dönemine girdiğinde karmaşık duygular yaşayabilir. Özellikle göğüslerinin büyümesi, regl olma gibi durumlar onları bilinmezlik durumlarıyla karşı karşıya bırakabilir. Kadınlık dönemine adım atan genç kızların bu süreci zorlu geçirmesinin en büyük nedenlerinden biri anneleri veya çevresindeki diğer kişiler tarafında regl durumunun doğru bir şekilde anlatılmamasıdır. Bu yüzden regl olan bir genç kız, karşılaştığı bu yeni durumla nasıl baş edeceğini bilemeyebilir. Ayrıca kızların anneleriyle zıtlaşmalar da bu döneme girilmesiyle başlar. Genel olarak kızlarda ergenlik belirtileri şu şekilde sıralanır:
▪ Ay hali denilen adet (regl) kanamalarının başlaması
▪ Vücut ağırlığın 7-18 kilo artması
▪ Boyun 10-20 santim uzaması
▪ Göğüslerde belirgin bir şekilde büyüme
▪ Kendine bakma, giyim ve kuşamına özen gösterme gibi kendini çevreye güzel gösterme çabalarına girilmesi
Erkeklerde Ergenlik Dönemi Belirtileri
Erkek çocuklar bu dönemi boy konusunda artış yaşamayla başlarlar. Diğer bir belirgin değişiklik ise ses tonlarının kalınlaşmaya başlamasıdır. Erkeklerde de aynı kızlarda olduğu gibi hormonların farklı salgılanmasından ötürü deri yağlanması ve sivilce oluşumu başlar. Kas dokusunda yaşanan hızlı gelişmeler çocuğun daha erkeksi bir görünüm almasını sağlar. Bu süreç içinde cinsel organlardaki değişimlerle birlikte karşı cinse olan ilgi artar ve androjen hormonu salgısı en yüksek düzeye çıkar. Tüm bunlarla birlikte erkeklerde ergenlik belirtileri şunlardır:
▪ Vücut ağırlıkları 8-20 kilo artar
▪ Boydaki uzama 10-30 santimi bulur
▪ Deri dokusu yağlanmaya başlar ve özellikle yüzde sivilceler oluşur.
▪ Koltuk altı, bacaklar ve genital bölgede tüylenme başlar
▪ Erkeklik hormonu üretimi başlar, penis ve testisler olgunlaşarak sperm üretimi artar.
▪ Uyarılma ve ereksiyon olma yeteneği yükselir ve bu nedenle karşı cinse olan ilgi artış gösterir.