Okuldan mezun olduğu günden itibaren inşaat mühendisi olarak çalışmak için çabalarlar.
İnşaat mühendislerinin büyük bir bölümü özel sektörde kendisine bir iş bulsa da kamuda da iş bulabilirler. İnşaat mühendisleri kamuda genelde kadrolu, sözleşmeli veya geçici olarak çalışmaktadırlar.
Kamu kuruluşları genelde yeni yapılacak olan projelerde inşaat mühendislerine ihtiyaç duyarlar. Bu kişileri de işe alırken KPSS sınavı üzerinden seçerler.
Kamu da görev almak istiyorsanız geçerli bir KPSS puanına sahip olmalısınız ve sürekli olarak alımları takip etmeniz büyük oranda yararınıza olacaktır. Bu sayede en kısa zamanda, açıkta olan bir kadroya yerleşebilmeniz mümkün duruma gelecektir. Şuan mevcut bir inşaat mühendisi alımı olmasa bile her an bu alanda açıklıklar olabilir.
Kamuda Çalışan İnşaat Mühendisleri Ne iş Yapar?
İnşaat mühendisliği Çevre ve Şehircilik bakanlığı, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlükleri, İl Özel idareleri, belediyeler ve hemen hemen bütün kamu kurumlarında, planlama, tasarım ve saha bölümlerinde kadro alan mesleklerden birisidir.
Örnek verecek olursak devletin yapacağı bir yapının keşif ve metrajlarının çıkarılması, işin projelerinin çizilmesi veya çizdirilmesi, ihale edilmesi, sözleşmelerinin yapılması ve işin sahada denetlenip teslim alınması gibi süreçlerin her adımında inşaat mühendisleri ön plana çıkar. Bu yapının türüne göre inşaat aşamaları farklılık gösterse de projelendirme, keşif, metraj işleri gibi işlemler genelde benzer olarak yürümektedir.
Diğer mesleklerde de olduğu gibi inşaat mühendisleri de yüksek lisans doktora gibi lisans üstü çalışmalar yaparak üniversitelerde akademik ve kariyer yapabilmektedir. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) lisansüstü eğitim yapabilmek için çok gerekmektedir. Bu sınava katılan adayların üniversitelerin anabilim dallarının kontenjanlarına, puanlarına ve mülakat sonuçlarına göre lisansüstü eğitimlerine başlamaları mümkündür.